Víno a zdravie

Blahodárne účinky vína poznajú ľudia už veľmi dlho. Starí Egypťania ho často používali ako základ liečiv, neskôr ho slávny grécky lekár Hippokrates odporúčal ako základnú súčasť jedálneho lístka.

V rímskej ríši víno používali ako dezinfekčný prostriedok na rany, keďže v tom čase ešte ľudia nepoznali destilačný proces. Až moderná veda dokázala, že víno má oveľa lepšie dezinfekčné účinky ako alkohol, keďže obsahuje antibakteriálne látky, ktoré v liehovinách nie sú.

V stredoveku sa víno podávalo pacientom ako liek a keďže kláštory slúžili ako nemocnice, rozšírilo sa pestovanie hrozna aj za kláštorné múry.

Názory na alkohol a na víno sa začali meniť až v 19. storočí. Ešte stále boli uznávané dezinfekčné vlastnosti vína (aj keď ho postupne nahrádzali nové medicínske dezinfekčné prostriedky), ale zároveň sa zvyšoval počet odporcov konzumácie akéhokoľvek alkoholu.

Na blahodárne účinky vína začala moderná medicína prihliadať až koncom 20. storočia, keď bol prvýkrát popísaný tzv. francúzsky paradox. Zistilo sa, že aj napriek nezdravému spôsobu stravovania Francúzov (konzumácia tučných jedál), je medzi týmito konzumentmi nízka miera výskytu kardiovaskulárnych chorôb. Lekári prišli so zistením, že pri striedmej konzumácii alkoholu klesá miera výskytu srdcových chorôb až o tretinu.

Tento účinok sa pripisuje schopnosti vína podporovať tvorbu cholesterolu HDL (tzv. dobrý cholesterol), ktorý čistí krv od arteriálneho povlaku (LDL - zlý cholesterol). Zároveň obmedzuje tvorbu krvných zrazenín, pričom tento účinok pretrváva po konzumácii 24 hodín.

Kľúčom k zdraviu je preto striedma konzumácia a nie nárazové opíjanie sa. Všeobecne panuje zhoda na jednom až dvoch pohároch denne, t.j. jeden pre ženy a dva pre mužov. Problémom však ostáva definícia striedmosti, pretože už len názory na veľkosť pohára sa v jednotlivých krajinách líšia.

Najväčšia pozornosť sa sústreďuje na červené víno, ktoré okrem už spomenutých blahodárnych účinkov, svojím obsahom fenolov má aj výrazné antioxidačné účinky. U starších ľudí môže mierna konzumácia pomáhať zraku, zlepšuje pamäť a napomáha predchádzať stareckej demencii.
Vinoteka

otváracie hodiny:
Pondelok - ©tvrtok: 8:00 - 22:00
Piatok: 8:00 - 23:00
Sobota: 10:00 - 23:00
Nedeµa: 10:00 - 22:00

rezervácie: tel.: 02 / 4341 0356
e-mail: cafart@cafegallery.sk
vinotéka
víno a zdravie
typy vína