Typy vína

Jednoznačne najdôležitejším ukazovateľom kvality hrozna je jeho cukornatosť pri zbere. Pokiaľ k tomu pripočítame polohu oblasti a odrodu, získavame dôležité informácie pre určenie kvality vína.

Prirodzená cukornatosť vína podmieňuje jeho delenie na: vína stolové, výberové - akostné a výberové vína s prívlastkom. V jednotlivých krajinách sa však toto označenie môže meniť. Tak napr. vo Francúzsku sú podobné vína označované prívlastkami cuvées sélectionées (selektívny výber), cuvées prestiges (prestížny výber) a najvyššiu triedu predstavuje sélection grand noblesse, čo je obdoba výberu z hrozna alebo hrozienkového výberu. Neskorý zber je v ponuke pod označením vendanges tardives.

Základná charakteristika druhov vín:

  • stolové víno je kvalitatívne najnižšie, môže byť zmiešané z rôznych odrôd aj z rôznych vinárskych oblastí, nesmie byť označené názvom odrody a vinárskou oblasťou

  • akostné - výberové víno výberové víno sa smie vyrábať len ako známkové, alebo odrodové hroznové víno

    Víno vyrábané podľa stálych receptúr čo zaručuje, že u rôznych ročníkov je dodržaná stabilná chuť charakteristická pre príslušnú značku. Je vyrábané akostnou úpravou odrodových vín, pričom musí byť dodržaná príslušná akosť.

    Odrodové akostné vína môžu obsahovať maximálne 15% prímes inej odrody. Na etikete musí byť uvedená vinárska oblasť.

  • výberové víno s prívlastkom (predikátne) musí obsahovať najmenej 90% deklarovanej odrody. Na etikete musí byť uvedená vinohradnícka oblasť, v ktorej bolo hrozno dopestované, názov prívlastku a ročník. Víno nesmie byť upravované pridávaním cukru a predstavuje vrchol vinárskeho umenia. Tieto vína sa vyznačujú jemnou harmóniou, sú odrodovo charakteristické, typicky aromatické. Cukornatosť hrozna a spôsob výroby rozdeľuje vína s prívlastkom na:
  1. kabinetné cukornatosť 19-21, deklarovaná odroda viniča

  2. neskorý zber cukornatosť 21-22, deklarovaná odroda viniča, zberá sa hrozno v plnej zrelosti po období hlavného zberu,

  3. výber z hrozna cukornatosť 22-25, deklarovaná odroda viniča, hrozno sa starostlivo vyberá, odstraňujú sa nevyzreté a chybné bobule

  4. hrozienkový výber cukornatosť 25-29, deklarovaná odroda viniča, zberajú sa prezreté a zhrozienkovatené bobule hrozna

  5. ľadové víno (ľadový zber) cukornatosť 27 a viac, deklarovaná odroda viniča, zbiera sa prezreté hrozno, spracováva sa až pri poklese teplôt pod bod mrazu

  6. slamové víno hrozno, ktoré sa používa na výrobu slamového vína, musí po zbere schnúť na slamových rohožiach aspoň 3 mesiace. Cukornatosť musí dosahovať minimálne 27.

Typ Vina

otváracie hodiny:
Pondelok - Štvrtok: 8:00 - 22:00
Piatok: 8:00 - 23:00
Sobota: 10:00 - 23:00
Nedeľa: 10:00 - 22:00

rezervácie: tel.: 02 / 4341 0356
e-mail: cafart@cafegallery.sk
vinotéka
víno a zdravie
typy vína biele odrody modré odrody