Typy vína
Jednoznačne najdôležitejším ukazovateľom kvality hrozna je jeho cukornatosť pri zbere.
Pokiaľ k tomu pripočítame polohu oblasti a odrodu, získavame dôležité informácie pre určenie kvality vína.
Prirodzená cukornatosť vína podmieňuje jeho delenie na: vína stolové, výberové - akostné a výberové vína
s prívlastkom. V jednotlivých krajinách sa však toto označenie môže meniť. Tak napr. vo Francúzsku sú podobné vína označované
prívlastkami cuvées sélectionées (selektívny výber), cuvées prestiges (prestížny výber) a najvyššiu triedu predstavuje
sélection grand noblesse, čo je obdoba výberu z hrozna alebo hrozienkového výberu. Neskorý zber je v ponuke pod označením
vendanges tardives.
Základná charakteristika druhov vín:
- stolové víno je kvalitatívne najnižšie, môže byť zmiešané
z rôznych odrôd aj z rôznych vinárskych oblastí, nesmie byť
označené názvom odrody a vinárskou oblasťou
- akostné - výberové víno výberové víno sa smie vyrábať len ako známkové,
alebo odrodové hroznové víno
Víno vyrábané podľa stálych receptúr čo zaručuje, že u rôznych ročníkov
je dodržaná stabilná chuť charakteristická pre príslušnú značku. Je
vyrábané akostnou úpravou odrodových vín, pričom musí byť dodržaná
príslušná akosť.
Odrodové akostné vína môžu obsahovať maximálne 15% prímes inej odrody.
Na etikete musí byť uvedená vinárska oblasť.
- výberové víno s prívlastkom (predikátne) musí obsahovať
najmenej 90% deklarovanej odrody. Na etikete musí byť uvedená vinohradnícka
oblasť, v ktorej bolo hrozno dopestované, názov prívlastku a ročník.
Víno nesmie byť upravované pridávaním cukru a predstavuje vrchol vinárskeho
umenia. Tieto vína sa vyznačujú jemnou harmóniou, sú odrodovo charakteristické,
typicky aromatické. Cukornatosť hrozna a spôsob výroby rozdeľuje vína s prívlastkom na:
- kabinetné cukornatosť 19-21, deklarovaná odroda viniča
- neskorý zber cukornatosť 21-22, deklarovaná odroda viniča,
zberá sa hrozno v plnej zrelosti po období hlavného zberu,
- výber z hrozna cukornatosť 22-25, deklarovaná odroda viniča,
hrozno sa starostlivo vyberá, odstraňujú sa nevyzreté a chybné
bobule
- hrozienkový výber cukornatosť 25-29, deklarovaná odroda viniča,
zberajú sa prezreté a zhrozienkovatené bobule hrozna
- ľadové víno (ľadový zber) cukornatosť 27 a viac, deklarovaná
odroda viniča, zbiera sa prezreté hrozno, spracováva sa až pri
poklese teplôt pod bod mrazu
- slamové víno hrozno, ktoré sa používa na výrobu slamového
vína, musí po zbere schnúť na slamových rohožiach aspoň
3 mesiace. Cukornatosť musí dosahovať minimálne 27.
otváracie hodiny: Pondelok - Štvrtok: 8:00 - 22:00
Piatok: 8:00 - 23:00
Sobota: 10:00 - 23:00
Nedeľa: 10:00 - 22:00
rezervácie: tel.: 02 / 4341 0356
e-mail:
cafart@cafegallery.sk